Összehozzák a világ magyarságát

 Hírek  |   2012. november 20., kedd

A világban szétszórtan élő magyarok és az itthonról turistaként felkerekedő honfitársak közötti kapcsolatfelvételre, a vendégszeretet ápolására hívott életre Csűr Tours néven speciális, nonprofit utazási társaságot a civil szervezetként működő Panoráma Világklub. Az elsősorban a klub tagjainak indított újszerű idegenforgalmi szolgáltatás iránt máris élénk az érdeklődés.

„Az anyaföldtől elszakadt vagy az ő leszármazottjaikként más országokban élő, hozzávetőleg ötmillió magyar közül sokaknak visszatérő igényük, hogy hazalátogatva új ismeretségeket kössenek hasonló mentalitású emberekkel, de kellő kapcsolatok nélkül erre eddig nem volt lehetőségük – innen ered az alapötlet – idézte fel Tanka László, a klub elnöke. – A hazalátogatók egy része az uniformizálódott, személytelen szállodai körülmények helyett szívesebben tölt el néhány napot egy csupa élet, jó kedélyű családnál, amelynek az asztalánál a valódi magyar konyha ízein kívül, alkalmi családtaggá válva, magába szívhatja az otthon melegét, bepillanthat a kendőzetlen hazai mindennapokba. Ezáltal igaz barátságok, szívmelengető új kapcsolatok születhetnek. Másfelől a külföldi utazást tervezgető itthoni magyaroknak – különösen azoknak, akik kevésbé beszélnek nyelveket – kapóra jöhet egy olyan kinti magyar vendégszeretete, aki szállást ad nekik, szívesen elkalauzolja őket, és együtt élheti át velük a felfedezés örömeit.”

Hetvennél több helyi klub

Az elnök magyarázata szerint az új iroda nevében szereplő csűr a középkori hagyományokra utal. A magyar falvakban szokás volt alkonyatkor némi élelmet, innivalót elhelyezni a porta előtti kerítésen, gondolva az arra vetődő megfáradt, ismeretlen vándorra, aki ily módon csillapíthatta éhségét, és éjszakára befészkelhette magát a gazdasági épületként kialakított csűrben a jószág részére tárolt száraz szalmába. A klub tagjai, szimpatizánsai a mai korhoz igazítva igyekeznek életben tartani az idegennek kijáró, a bizalmon és segítőkészségen alapuló effajta szívélyes vendéglátás szellemét.
„E szellemiség különböző változatai az idegenforgalom berkeiben egyébként is ismertek – mondta Tanka László. – Hasonló például a főként a kispénzű fiatalok körében virágzó, kanapéturizmusnak fordítható coachsurfing, amikor vadidegenek fogadnak más országbeli turistákat, szállást, akár üresen álló lakást kínálva fel nekik. A Csűr Tours viszont kifejezetten a magyar-magyar kapcsolatok ápolását tűzte zászlajára.”

Ez a gondolat eddig is működött a Panoráma Világklub gyakorlatában, hiszen jelenleg a Felvidéktől Kanadáig 52 országban hetvennél több helyi klubban több ezres törzstagság találkozik rendszeresen egymással, hogy a nyelvet gyakorolja, kulturális programokat szervezzen, és az üzleti kapcsolatok révén egymás hasznára váljanak, például segítsék egy-egy termék piacra jutását az adott országában. Most mindez a kapcsolati tőke az idegenforgalom révén még inkább kiteljesedhet, új szereplők sokasága aktivizálódhat a magyarok összetartásának jegyében.

Ingyenes szolgáltatás

Az alapító tájékoztatása szerint az idei nyáron Budapesten megrendezett Magyar Világtalálkozó résztvevői között végzett előzetes felmérésből kiderült, hogy például az Argentínába, az Egyesült Államokba vagy Svédországba elszármazott magyarokat itthoni programjuk összeállításánál érdekelnék az olyan vidéki kulturális, gasztronómiai programok, mint a különféle hurka- és kolbászfesztiválok, vagy a turizmus fő sodrából kimaradó, a Felső-Tisza vidékét behálózó Szilvaút a derűs harmóniát árasztó eldugott kis falvaival és műemlékeivel. A hazatérő vendégek szívesen vennék, ha a Csűr Tours jóvoltából újonnan szerzett ismerőseik elkísérnék őket az efféle programokra, rendezvényekre. Egyidejűleg Floridában, Ausztráliában vagy Brazíliában több olyan magyar érzelmű család él, amely otthonukba fogadna az „őshazából bejelentkező vendégeket, hogy általuk hazai levegőt szippanthassanak magukba, és a beszélgetések során új nyelvi fordulatokat ismerhessenek meg”.

Tanka László a tervek között említette, hogy a klub tagjainak segítségével a Csűr Tours közreműködhet hazai művészek külföldi körútjainak egyengetésében, cigány zenészek fellépésének előkészítésében, tudósok előadásainak szervezésében és gazdasági-üzleti kapcsolatok előmozdításában, sőt nyelvgyakorlóknak vagy akár társkeresőknek is hasznára lehet. „A Panoráma Világklub irodája mindezt térítésmentesen, a klubtagok önkéntes közreműködésével, lényegében ingyenes szolgáltatásként nyújtja elsősorban a nemzeti, polgári, konzervatív értékeket magukénak valló tagjainak, illetve az általuk ajánlott jelentkezőknek – közölte a világklub elnöke.