Közös képviseletet az ausztriai magyaroknak

 Hírek  |   2012. november 20., kedd

Közös képviseletet szorgalmaz az ausztriai magyar kisebbség számára az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége – tájékoztatta az MTI-t szombaton a szövetség elnöke.

A Központi Szövetség tagegyesületeinek egységesen az a véleményük, hogy közös ausztriai érdekképviseletre van szükség – közölte Deák Ernő a tagegyesületek bécsi egyeztetését követően.  „Hogy ez pontosan hogyan valósuljon meg, azzal kapcsolatban további egyeztetésekre van szükség” – tette hozzá. Deák Ernő annak a nézetének adott hangot, hogy jogi személyiséggel rendelkező képviselőtestületre van szükség. Hangsúlyozta: ez nem jelentené a jelenlegi egyesületek önállóságának megszűnését. „Az egyesületek megmaradnak, megvan a maguk struktúrája, programja, céljaik” – fejtette ki.

Az osztrák törvények a burgenlandi, valamint a bécsi magyar kisebbséget ismerik el „őshonos” (autochton) nemzeti kisebbségekként és számukra biztosítanak kisebbségi jogokat. Képviselőiknek jelenleg tanácsadó, véleményező hatáskörük van a kancelláriahivatal mellett működő népcsoport-tanácsokban. A magyar népcsoport-tanács és más nemzetiségek egyesületei is a tanácsok mozgásterének bővítését akarják elérni.

Az 1980-ban alapított Központi Szövetségnek jelenleg 15 tagja van: bécsi, innsbrucki, grazi és salzburgi egyesületek, valamint a burgenlandi szervezetek közül a felsőpulyai (Oberpullendorf) székhelyű Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. A szövetség legutóbbi, áprilisi közgyűlése óta kivált a tagok közül a bécsi Europa Club, valamint bejelentette kiválását a Bécsi Magyar Római Katolikus Lelkészség és az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet. A szövetség keretein kívül, önállóan tevékenykedik a felsőőri (Oberwart) központú Burgenlandi Magyar Kultúregyesület is.

Az egyeztetésen leszögezték, hogy a Központi Szövetség továbbra is az osztrák állampolgárságú, a társadalomba integrálódott magyarokat képviseli. Deák Ernő ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a jelenlegi osztrák kisebbségi törvény és annak módosítási tervezete is csak osztrák állampolgárokat ismer el nemzeti és etnikai kisebbségek (hivatalos szóhasználattal népcsoportok) tagjainak. Hangsúlyozta, hogy ugyanakkor a lehető legszorosabban együtt akarnak működni azokkal az Ausztriában élő magyar állampolgárokkal, akik keresik a kapcsolatot a szövetséggel, és készen állnak befogadni őket.

Forrás: www.polgarportal.hu