Programjaink 2015

 2015. november 13., péntek

„II. NeKED- Nemzeti Kulturális Együttműködés Délen”

NEA-NO-15-SZ-0001

„Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok”

Népzenei találkozó Oromhegyesen

2015. október 10.

 

 

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány idén is szerepet vállalt a Délvidék egyik színvonalas népzenei rendezvényének megvalósításában. A „Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok” népdal kezdősorát névként viselő népzenei találkozó immár hetedik alkalommal hozta össze a magyar népi zenekultúra jelentős gyűjtőit, éltetőit és továbbadóit, valamint az alföldi és délvidéki civil szervezetek képviselőit az oromhegyesi Faluházban.

A rendezvény keretén belül délután került sor Alapítványunk „II. NeKED- Nemzeti Kulturális Együttműködés Délen” című programjának civil fórumára a Faluház dísztermében. Új kapcsolatok kötődtek, régiek erősödtek, megtárgyalásra kerültek az eddigi közös projektek tanulságai, illetve a jövőbeli tervek, partnerkapcsolatok, együttműködések lehetőségei.

A népzenei rendezvény főszervezője civil partnerünk Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nevében – szokásához híven – 2015-ben is rengeteg Délvidéki és anyaországi népzenészt meghívott önálló szereplésre és az azt követő közös mulatságra. Adorján, Dunavarsány, Kevi, Kispiac, Ludas, Magyarkanizsa, Óbecse, Orom, Oromhegyes, Tóthfalu, Völgyes, Zenta egyaránt képviseltette magát.

A Csongrád megyei résztvevők jelenléte Ferenczi Ildikónak, az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány elnökének köszönhetően valósulhatott meg. Ebben az évben különlegességnek számított a szegedi Garamvölgyi Anett kobzos és népi énekes bemutatkozása, Páli Tibor hangszerismertetője, valamint az évek óta visszajáró, Pálnik András vezetése alá tartozó zsombói Bokréta népdalkör szereplése.

A színvonalas előadások között is kiemelkedő volt a méltán híres, jelenleg Budapesten élő népdalénekes, Budai Ilona műsorszáma és meglepetés népmeséje, amely kivétel nélkül minden hallgatója szívébe örömet, arcára mosolyt varázsolt.

A sokszínű zenei műsor 16:00 órakor vette kezdetét, minden fellépő szólistának, együttesnek megközelítőleg 10 perc állt rendelkezésére, hogy tudását bemutassa. Az előadás több mint két órán át tartott a közönség és a fellépők legnagyobb örömére, hiszen a gyönyörű dallamok hallgatása, éneklése közben amellett, hogy mindenki egyaránt nagy élményben részesült, rengeteget tanulhattunk is egymástól. Az emléklapok és ajándékok átadásának befejeztével maradandóan szép élményt nyújtott az a pillanat, amikor a rendezvény névadó népdalát az összes – közel háromszáz – jelenlévő együtt énekelte el. Ezt követően a terem átrendezésre került és a házigazdák finom vacsorát tálaltak fel vendégeik számára. Az ízletes ételek és italok mellé környékbeli zenészekből összeállt zenekar társult, amelyhez bárki csatlakozhatott hangszerrel, saját énekhangjával vagy tánctudásával. Ezt az örömteli lehetőséget kivétel nélkül mindenki boldogan ki is használta és a fantasztikus hangulat még tovább fokozódott.

A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint a résztvevők öröme, egymáshoz, a magyar népi kultúrához és a nemzeti összetartáshoz fűződő viszonya, az identitás érzése, valamint a jövőbeli együttműködés szándéka szakmai és baráti alapon egyaránt. Szívből reméljük, hogy még nagyon sok alkalommal megrendezésre kerülhet az oromhegyesi népzenei találkozó, mert különleges értékeket képvisel, miközben olyan embereket hoz össze, akiknek összefogása meghatározó a magyarság értékeinek éltetéséhez és továbbadásához.