Köszöntjük honlapunkon!

 2015. január 26., hétfő

Dél-Alföldi Regionális Alapítványunk 2005-től közhasznú szervezet, határtalanul és regionális szinten működik hazai és számos határon túli magyar civil szervezettel szorosan együttműködve. Az Összetartozunk Szövetséggel (magyarsiker.hu) partnerségben 500 határon túli magyar szervezettel tartjuk a kapcsolatot. Hagyományőrző jelleggel a Kárpát-medencében lévő civil szervezetek részére kulturális programokkal színesített „nemzeti együttműködési civil találkozókat” kezdeményezünk.

2014. évi nemzeti civil találkozónk széles körű sikerét bizonyítja, hogy több mint 100 civil szervezet részvételével Zsombón és Oromhegyesen rendeztük meg az I. „NeKED” – Nemzeti Kulturális Együttműködés Délen programunkat. Csatlakoztunk az adott települések nagyrendezvényeihez, 4.000 főt szólítottunk meg amellett, hogy több hazai és határon túli média megjelenésünk, interjúnk is volt. Célunkat elértük: a civil aktivitás növelése, a társadalmi nyilvánosság szélesítése, a kulturális értékek továbbvitele, a magyarságtudat megőrzése érdekében. A határon túliak mellett, a környező települések lakosainak, civil szervezeteinek és a település vezetőknek a figyelmét is felkeltettük, rendezvényeinken bemutatkoztak, előadásokat tartottak.

2015. decemberében a „II. NeKED” találkozónkat már kiterjesztettük Felvidék több településére is, egy együttműködési karaván elindításának kezdeményezéseként.

Alapítványunk 2018-tól a Nonprofit Hagyomány Alapítvány „Kultúra határok nélkül” című projektjének aktív résztvevője. Szervezetünk aktív szerepet vállal a civil szervezetek közötti kapcsolatépítésben, a kulturális összetartozásban és ezen szellemiség erősítésében.

Büszkék vagyunk arra, hogy részt vállalunk a minden évben más, határon túli helyszínen megtartott Nemzeti Identitástábor szervezésében:

  • 1. 2015-ben a székelyföldi Csomakőrösön,
  • 2. 2016-ban a felvidéki Érsekújváron,
  • 3. 2017-ben a kárpátaljai Nagydobronyban,
  • 4. 2018-ban már több helyszínen, Panyolán (Panyolafeszt), Telkibányán, Rozsnyó-Berzétén és Bugacon (Kurultáj) szerveztük meg nagy sikerrel. Szívet melengető hagyományt folytatva
  • 5. 2019. augusztusban Délvidéken, Tótfalun (Tornyoson és Zentán) került megrendezésre az immár 5. IDEntitástábor.
  • 6. 2020-ban a 6. IDE tábort Lakitelek, Szarvas, Sátoraljaújhely, Borsi, Nagyszelmencen valósítottuk meg.
  • 7-8-9. 2021-ben KV-helyzet ellenére 3 tábort is tudtunk szervezni. A 7. Identitástábor Panyolán és környékén, a 8. Nyárádon, Zala-megyében Zalaegerszegen, Söjtörön, Kehidán, Lendván és Muravidéken, a 9. tábor pedig Resicabánya, Déva-Piski és Temesvárott a Temesvári Magyar Napok alatt valósult meg a fiatalok és szívükben fiatalok nagy örömére.
  • 10. 2022-ben a 10. tábor Csomakőrös, Székelyföld és Csángóföld voltak, kisebb létszámban újra képviseltettük magunkat Panyolán és a kolozsvári Magyar Napokon is.
  • 11. 2023-ban a 11. tábort augusztus 12-18. közötti időpontban Európa Kulturális fővárosába Veszprémbe és környékére (Nyárád, Kemeneshőgyész, Királyszállás, Várpalota), valamint Felvidéki állomásokra (Csiliznyárad, Pozsony) szerveztük meg.

Azóta is a folyamatosan, évről-évre szerveződő magyar kulturális és identitást őrző civil tudástalálkozókon veszünk részt muravidékiek, délvidékiek, drávaköziek, őrvidékiek, felvidékiek és erdélyiek társaságában. Ezen találkozók alkalmával a közös beszélgetések, közös gondolkodás során mélyülnek a személyes kapcsolatok.