Egy éjszaka a hajléktalanokért Szegeden

 Hírek  |   2012. november 20., kedd

16 ezer hajléktalan él Magyarországon, és kétmillió embernek van valamilyen díjhátraléka – hangzott el A szolidaritás éjszakája megnyitóján a szegedi Klauzál téren, ahol péntek hajnalig minden a hajléktalanokról szól.

A Katolikus Egyetemi Lelkészség nyolcadik alkalommal rendezi meg Szegeden A szolidaritás éjszakáját a Klauzál téren. „Szomorú, hogy városunkban ilyen sok hajléktalan él” – tolmácsolta az est fővédnöke, Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök szavait Serfőző Levente egyetemi lelkész a rendezvény ma esti megnyitóján. Gyulay azt üzente a részvevőknek, hogy beszélgessenek, ismerkedjenek egymással, mert a megosztott öröm kétszeres öröm, a megosztott bánat fél bánat.

– Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a hajléktalanság nem törvényszerű. A kormány már nem szociális problémaként, hanem kriminális kategóriaként kezeli a kérdést – mondta a Védegylet szegedi csoportja nevében Málovics György, aki szerint nem várhatjuk a nagypolitikától a megoldást. Mint fogalmazott, segíthetünk például önkéntes munkával, vagy a keddi teajáratokba való bekapcsolódással. Arra kérte az egybegyűlteket, ne elégedjenek meg azzal, hogy kijöttek a Klauzál térre, mert ettől még nem lesz rendszeresen ennivalójuk, sem otthonuk a hajléktalanoknak.

„Nem mondasz igazat!” „Kinek segítesz, mi? Kinek segítesz?” – kiabálták be néhányan a beszédek közben. A többség azonban csendesen beszélgetett, teázott, vagy a tűznél melegedett.

A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistája, Papp Csaba rámutatott: ma Magyarországon lakhatási válság van. Mint mondta, kétmillió embernek van valamilyen díjhátraléka, 40 ezer háztartásban kapcsolták ki a villanyt, és 16 ezer hajléktalan él az országban. Fölháborítónak tartja, hogy amíg rengeteg az üres lakás, a szociális bérlakások aránya országosan körülbelül három százalék.

„A jó, amit teszel, holnap már feledésbe megy, mégis tedd a jót” – olvastuk egy plakáton. Hajléktalanokkal a hajléktalanokért hajnalig – ezt a mottót kapta az akció, amelynek szervezéséhez az idén csatlakozott a Református Egyetemi Lelkészség, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Indóház téri hajléktalanszálló és a Védegylet szegedi csoportja is.

Péntek hajnalig forró teával, ételosztással, irodalmi és zenei produkciókkal várják a hajléktalanokat és az érdeklődőket. Adománygyűjtést is szerveznek: gyertyát, tartós élelmiszert, sapkát, sálat, kesztyűt, meleg zoknit, takarót, pénzadományokat várnak a hajléktalanok javára.