A Felvidéki Civil Együttműködési Karavánról megjelent cikkek a Felvidék.ma-n

 Galéria  |   2015. december 22., kedd

A Csongrád megyei Zsombóról indult december 15-én az az autóbusz, amelyen 17 település 27 civil szervezetének képviselői utaznak és három napos körutat tesznek a Felvidéken, majd Pozsony után Bécsben is megtartják civil találkozójukat a bécsi magyarokkal. A körút célja a Kárpát-medencei magyar lakta régiók civil szervezeteinek jövőbeni együttműködésének előkészítése, a magyar-magyar kapcsolatok kialakításának és fenntartásának segítése.

A Felvidéki Civil Együttműködési Karavánt a Nemzeti Együttműködési Közösség képviseletében Ferenczi Ildikó és Baksa József szervezi és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával valósul meg. Különböző helyszíneken helyi civil szervezetekkel való találkozásuk során a kerekasztal beszélgetéseken az együttműködési lehetőségek mellett különböző – irodalmi, zenés – programokkal is készülnek a magyar identitástudat ápolása érdekében.

Felvidéki körútjuk első állomása Komáromban volt. A Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában szép számban gyűltek össze a civil szervezetek képviselői. A Karavánnal 27 civil szervezet képviselői különböző városokból, községekből érkeztek: Erdélyből négy településről, Délvidékről hét helyszínről és Magyarország hat helységéből.

A Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség közreműködésével a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában megtartott civil találkozón Baksa József köszöntötte a jelenlévőket, és elmondta, hogy a Nemzeti Együttműködési Közösség hat évvel ezelőtti megalakulásának célja ma is aktuális: lehetőséget nyújtani kapcsolatteremtéshez, együttműködési formákhoz azon civil szervezetek számára, akik nemzeti együttműködésben gondolkodnak.

A kerekasztal beszélgetést megelőzően Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából versekkel és előadással emlékeztek meg nemzeti himnuszunk költőjéről. Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület partiumi alelnöke összefoglaló előadást tartott az elmúlt negyedszázad Kölcsey-megemlékezéseiről, amelyeket a romániai Szatmár megyében tartottak. Majd Ferenczi Ildikó útravalót, erkölcsi intelmeket intézett a megjelent civilekhez, utalva Kölcsey unokaöccséhez írt Parainesis – ére.
Ezt követően röviden bemutatkoztak a jelenlévő felvidéki civil szervezetek képviselői, melyek a Szövetség a Közös Célokért társulás meghívottjaiként vettek részt az eseményen, majd a kerekasztal beszélgetés során kapcsolódási pontokat kerestek a jelenlévő civil szervezetek és szó esett a jövőbeni együttműködési tervekről.

A Karavánnal érkező magyarországi, erdélyi és délvidéki civil szervezetek képviselői rövid sétát tettek a révkomáromi történelmi városrészben, ahol megtekintették a Trianoni emlékművet, majd látogatást tettek a volt katonatemplomban működő Limes Galériában.

Ezt követően újra útra keltek, hiszen rendkívül szoros programjuk során még aznap több helyszínre várták a Karavánt: Gútán a tájházat tekintették meg, amely egy jövő évi tábor színhelyéül szolgál majd. Szímőn és Érsekújvárban a helyi Csemadok szervezetekkel találkoztak. December 16-án programjuk Nyitra város megtekintésével folytatódott, majd Alsócsitár, Kolon településeken tartottak civil találkozókat a felvidéki civil szervezetekkel, amelyeknek célja a 2016-os évi együttműködések lehetőségeinek felvázolása.

A Felvidéki Civil Együttműködési Karaván felvidéki körútjának harmadik napján, csütörtökön, december 17-én Mézes Rudolf vezetésével Galántán Kodály Zoltán emlékhelyeket keresnek fel a Karaván résztvevői, majd a Pozsonyi Magyar Intézetben civil találkozóra kerül sor. A kerekasztal beszélgetés témája lesz többek között hagyományaink ápolása és értékeink őrzése, valamint a magyar identitás megőrzése a kulturális sokszínűség mellett. Pozsony után a Karaván továbbutazik Bécsbe, ahol az ausztriai magyar civil szervezetekkel létrejött találkozót a pozsonyihoz hasonló témával tartják az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének közreműködésével.

A Karaván útja december 18-án Ópusztaszeren folytatódik, ahol a Magyarok Karácsonyán vesznek részt az Emlékparkban. Még aznap, Szegeden, a kulturális értékek, emlékhelyek megtekintése után részt vesznek a szegedi Mézes Pálinka Fesztiválon.
A program zárónapján, 19-én kerül sor a Felvidéki Civil Együttműködési Karaván útjának értékelésére, amely út három szervezet ( Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány, PARA-Pannon Regionális Alapítvány és Regionális Fejlesztési Alapítvány) együttműködésével valósult meg.

Szalai Erika, Felvidék.ma
Forrás: http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/58179-utjara-indult-a-felvideki-civil-egyuttmukodesi-karavan

58203

Civilek a Tudományért, Magyarságért Kerekasztal Találkozónak adott otthont a Csemadok Érsekújvári Alapszervezete. A szervezet elnöke, Danczi József köszöntötte a Kárpát-medence 17 települése 27 civil szervezetének képviselőit és a helyi szervezetek képviselőt a Csemadok Házban.

Baksa József, a Nemzeti Együttműködési Közösség képviselője felvezetőjében elmondta, hogy a Karaván fő célja a kapcsolatok kialakítása a Kárpát-medence szervezetei között, de akár uniós projektek is megcélozhatóak.

Bodó Barna, erdélyi újságíró, politikus, politológus, ismeretterjesztő szakíró, a Kolozsvári Babeş-Bolyai TE Politikatudományi Karának egyetemi adjunktusa, a temesvári Kisebbségi-Szórványkutató Központ programigazgatója, a Szórvány Alapítvány, a POLITEIA – Romániai Magyar Politikatudományi Egyesület és a Pro Amicitia Egyesület alapító elnöke az erdélyi kisebbségi kutatás helyzetéről tartott egy átfogó előadást, amelyben rámutatott arra, hogy bár értékes munkát végeznek ezen a téren Erdélyben, sokkal több kutatásra lenne szükség.

Strba Sándor, érsekújvári helytörténész elmondta, hogy immár a 14. könyve jelent meg Érsekújvárról, nemcsak magyar, hanem szlovák nyelven is. Tájékoztatott arról is, hogy egy hatalmas magánkönyvtárral rendelkezik, amelynek sorsáért aggódik a könyvek iránti érdektelenség miatt. Bodó Barna válaszában javasolta egy központi gyűjtőkönyvtár létrehozását a Felvidéken.

Novák Monika, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója elmondta, hogy évről évre csökken a magyar iskolát látogató tanulók száma a városban, ami aggasztó a felvidéki magyarság jövőjére való tekintettel.

Dániel Erzsébet, a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás, a Csemadok Nánai Alapszervezetének elnöke kifejtette a helytörténeti kiadványok hiányát, a civil szervezetek működését összefoglaló kiadványok szükségességét. Bodó Barna felajánlotta segítségét egy erre irányuló képzés megtartásához a Felvidéken.
Jobbról Stugel Tibor
Stugel Tibor, az érsekújvári KultúrKorzó és a Rockszínpad képviseletében elmondta, hogy magyar kultúrosnak lenni tág fogalom. Mivel nincs mutató arra, hogyan kell a magyarságot megtartani, zsákutcába is kerülhet az ember. Bodó Barna válaszában összehasonlította a székely és a felvidéki magyarság területi elrendeződését, és megállapította, hogy míg a székelység egységes tömbben van, a felvidéki magyarság egy hosszú sávban húzódó területen él. Hangsúlyozta, hogy az egyik legnagyobb baj, amikor önként veszítjük el a magyarságunkat például egy előnyösebb lehetőség mellett való döntéssel. Stugel Tibornak válaszolva hozzátette: Magyar az, aki annak tartja magát.

Plichta Péter, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének egykori elnöke Erdély példáját emelte ki, amelyet követni lehetne a Felvidéken.

Peczár Károly a pozsonyi Esterházy János Polgári Társulás célját ismertette, miszerint Esterházy János rehabilitációját és szentté avatását szorgalmazzák.
Jobbról Dániel Erzsébet Száraz László
Száraz László, a Csemadok Nagykéri Alapszervezetének elnöke és a Mórinca Néptáncegyüttes vezetője beszámolt a szervezetek tevékenységéről, problémáikról. A nem is oly rég még szép létszámú magyar iskola már csaknem felszámolás alatt van, és a gyermekcsoport tagjai is többségben már szlovák nemzetiségűnek vallják magukat.

Krizsán Vilmos, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) és a Családláncnak alapító tagja a példamutatás fontosságát emelte ki, fontos minden generáció bevonása a szervezeti életbe. A nyugdíjasok szabadideje megengedi, hogy értékes élettapasztalatukat átadják a civil tevékenység során, és ez rendkívül tanulságos, gyakran mégsem használják ki. Hozzátette, hogy a média, az egyház és az oktatási intézmények összefogva tudnak csak előrehaladni.

A késő éjszakába nyúló baráti beszélgetés mind a vendégfogadóknak, mind a vendégeknek hasznos volt és a jövőbeli kapcsolatok kialakítására adott alkalmat.

A Felvidéki Civil Együttműködési Karaván utolsó felvidéki állomása Pozsonyban volt. A találkozót december 17-én, csütörtökön kora délután a Pozsonyi Magyar Intézetben tartották.
Hideghéthy Andrea
A programban először Baksa József bemutatta a Nemzeti Együttműködési Közösséget. A szervezet 6 éve működik azzal a céllal, hogy a civil szféra szervezeteit összefogja és együttműködésüket építse a határon túli szervezetekkel. Ezen a felvidéki körúton 17 városból érkeztek a civil szervezetek képviselői, de nemcsak Magyarországról, hanem Erdélyből és Délvidékről is.

Baksa József rövid összefoglalójában elmondta, hogy a 2015-ös csomakőrösi Magyar Nemzeti Identitás tábort 2016-ban Felvidéken szeretnék megvalósítani, és utazásuk során szem előtt tartották, hogy megfelelő helyszínt találjanak a rendezvénynek.

Krizsán Vilmos a Karavánt értékélve a Felvidék.ma-nak elmondta, hogy sikeres és építő találkozókon, beszélgetéseken vettek részt, sikerült a felvidéki civil szervezetek működésébe, nehézségeibe belelátni, és együttműködési lehetőségeket is találtak a jövőre nézve.
Kotiers Róza a Diákhálózat elnöke
Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke röviden ismertette a vendégekkel a szlovákiai felsőoktatási intézménybe járó magyar hallgatók együttműködését, a Diákhálózat munkáját. Majd Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért munkatársa beszélt a társulás Civil Információs Centrumokkal végzett partneri munkájáról, a Nemzeti Együttműködési Alap most megjelent pályázatairól, amit csak magyarországi szervezetek adhatnak be, de van lehetőség az együttes pályázásra határon túli szervezetekkel, ha a program célja évfordulók, fesztiválok, hazai és határon túli rendezvények megtartása. Nem minden Kollégium támogatja ezt a lehetőséget, de a Nemzeti Összetartozás, a Mobilitás és alkalmazkodás, illetve az Új nemzedékek jövőjéért Kollégiumhoz várják az együttes pályázatokat.

A témában további információ olvasható az alábbi elérhetőségen:
http://www.civil.info.hu/web/nea/palyazatok

Nagy Dániel Csilla, Hideghéthy Andrea, Felvidék.ma
Balról Strba Sándor Peczár Károly Plichta Péter Kovács TamásBodó BarnaDanczi József a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke

Forrás: http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/58203-a-felvideki-civil-egyuttmukodesi-karavan-tanacskozott-ersekujvarban