Kétszázmillió forintra pályázhatnak nemzetiségi szervezetek

 Hírek  |   2012. december 03., hétfő

Csaknem kétszázmillió forint vissza nem térítendő működési és kulturális támogatásra pályázhatnak civil nemzetiségi szervezetek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek. Hölvényi György úgy fogalmazott: a hétfőn nyilvánosságra hozott pályázati kiírás rugalmasabbá vált és jobban igazodik a nemzetiségi szervezetek igényeihez. Az államtitkár hangsúlyozta: a most kiírt pályázati keretösszeg gyakorlatilag megegyezik az előző évivel.

A korábbiaknál hamarabb kiírt új pályázati támogatást mindenki a saját igényei szerint, szabadabban felhasználva tudja igénybe venni. Közlése szerint a kormányzat számára fontos a nemzetiségi ügy, ezért a megfelelő anyagi források mellérendelésével messzemenőkig figyelembe veszik a nemzetiségek és önkormányzatok önállóságát. Az egyik pályázat a civil nemzetiségi szervezetek folyamatos működéséhez, stabilitásának megőrzéséhez biztosít 110 millió forintos keretösszeget. A másik, 85 milliós pályázat segítségével a nemzetiségi civil szervezetek és önkormányzatok valóban önállóan dönthetnek a pénz leghatékonyabb felhasználásáról, amely elsősorban a nemzetiségek életét meghatározó programok finanszírozását biztosítja – tette hozzá az államtitkár.
Hölvényi György tájékoztatása szerint a nemzetiségi civil szervezetek működésére, valamint a nemzetiségi kulturális kezdeményezésekre, programokra kiírt pályázatok beadási határideje 2013. január 10., vagyis több mint egy hónapjuk van a pályázat elkészítőinek. Az elbírálási határidő 2013. március 10., a szerződéskötés és a támogatás folyósítására 60 nap áll rendelkezésre. Nagyjából május közepéig a szerződéskötésnek és a kifizetésnek meg kell történnie.

A civil nemzetiségi szervezetek 100 ezer és 4 millió forint közötti működési támogatásra pályázhatnak. Ez főként a nemzetiségek önazonosságának megőrzését, anyanyelvük, hagyományaik, szellemi és tárgyi emlékeik ápolását szolgáló, továbbá nemzetiségi érdekképviseleti célokra adható. A pályázat benyújtásához saját forrás nem szükséges – olvasható az Emmi megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt pályázati kiírásban.

A másik, programokra kiírt pályázat célja a magyarországi nemzetiségek hagyományainak, kulturális kincseinek megőrzése, a nemzetiségi közösség egészét vagy jelentős részét érintő, a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó, kulturális és tudományos kezdeményezések támogatása.

A programban százezer és félmillió forint közötti összegekre lehet pályázni. A támogatás módja utófinanszírozás, ám kivételes esetekben, megfelelő indoklással lehetőség van előfinanszírozást igényelni – olvasható a kiírásban.

Forrás: www.polgarportal.hu