Mentőöv lehet az önkéntesség

 Hírek  |   2013. január 16., szerda

Vannak, akik nem fértek be a közfoglalkoztatás rendszerébe számukra jelent megoldást a közérdekű önkéntes munka ahhoz, hogy ne veszítsék el jogosultságukat a csekélyke ellátásra. A közérdekű munka azoknak kínál esélyt, akik nem lehetnek közfoglalkoztatottak. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület tavaly augusztus óta majdnem 90 főnek nyújtott segítséget abban, hogy közérdekű önkéntes munkához jusson.

A kormány voltaképpen 2005-ben tette hivatalossá, törvényessé az önkéntes közhasznú munkát, amikor törvénybe foglalta azt bocsátotta előre Budavölgyi Kálmán, az egyesület ügyvezető elnöke. Maga a fogalom egyébként nem új, korábban, a kommunizmusban is létezett, csak éppen társadalmi munkának hívták. Szervezetünk irodája önkéntes pontként is működik, s tavaly augusztus óta már 87 önkéntest közvetítettünk ki a kistérség intézményeihez, szervezeteihez. Csak Nagykanizsán 11 intézményről, sport-, vagy más civil szervezetről van szó.

Budavölgyi Kálmán hangsúlyozta: kevéssé köztudott, hogy bár a közérdekű önkéntes munkáért bér nem jár, arra viszont jó, hogy mindazok, akik a közfoglalkoztatásból kiszorultak, általa szerezzenek jogosultságot a havi 22600 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatásra. Folyamatos, 30 napig tartó munkavégzésről van szó, tehát napi 8, vagy 6, esetleg valamilyen betegségből, egészségügyi okokból kifolyólag 4 órásról. Amennyiben ezeket teljesíti, további egy éven át jogosult lesz az érintett az előbb említett támogatásra. Aki viszont semmilyen módon nem tesz eleget e kötelezettségnek, azt két évre kizárják a rendszerből.

Holecz Jenővel és Herczeg Zoltánnal az NTE 1866 Sportegyesület vívócsarnokában találkoztunk, ahol a héjazat szigetelését javították. Sajnos, egyikünk sem jutott be a közfoglalkoztatásba, mert elsősorban azokat hívták, akiknek nincs szakmájuk, Feltételezem, azt gondolták, hogy mi könnyebben el tudunk helyezkedni, de hát nem magyarázta Holecz Jenő. Én asztalos vagyok, a társam pedig villamos gépszerelő. Muszáj volt ezt elvállalnunk, ha meg akarjuk kapni azt a kis kevés pénzt. Kiss György, a vívó szakosztály vezetője ott jártunkkor hozzáfűzte még: nagyon elégedett az önkéntesekkel, a nyár folyamán öten dolgoztak a csarnok környezetében. Precíz munkát végeztek, ennek köszönhető, hogy az épület körüli füves területen és a parkban is példás rend van.

Forrás: www.civiliroda.eu