Latorcai: Mérföldkő a civileknek

 Hírek  |   2012. december 17., hétfő

Latorcai: felhasználó barátabb ez a rendszer. Jövőre is 45 milliárd forint jut a civil szervezeteknek.

„Változatlan forrás áll 2013-ban is a civil szervezetek rendelkezésére a Nemzeti Együttműködési Alapban az Országgyűlés döntésének alapján – jelentette be Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrás Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Latorcai Csaba kiemelte, a kormánynak nagyon fontos, hogy folyamatosan visszacsatolásokat kapjon munkájáról. „Most egy mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen egy év telt el az új civil törvény elfogadása óta. Eljött az idő, hogy a civilek bevonásával áttekintsük, melyek voltak a legfontosabb és a legkomolyabb sikerek, illetve hogyan folytassuk azt a munkát, amit elkezdtünk 2010-ben” – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

„Tavaly 7322 érvényes pályázat érkezett be a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA), ebből 3274 pályázatot támogattak, kimerítve a 3 milliárd forintos keretet” – emlékeztetett Latorcai Csaba. Mivel nem részesülhetett mindenki támogatásban, kifejezett cél volt, hogy a kis- és középszervezeteket segítsék. A NEA 2013. évre vonatkozó működési pályázatát novemberben hirdették meg, így a pályázatokról már jövő tavasszal döntés születik.

A beadási határidő hamarosan lejár. „Ez egy nagyon nagy lehetőség, több mint másfél milliárd forint áll a civil szervezetek rendelkezésére kifejezetten működési támogatásra, amiből például rezsiköltséget tudnak finanszírozni” – tájékoztatott Latorcai Csaba.

„Úgy gondolom, sikerült egy új pályázati rendszert kialakítani a Nemzeti Együttműködési Alap létrehozásával, ami egyrészt lényegesen kevesebb bürokratikus elemet tartalmaz, sokkal felhasználóbarátabb és lehetőség van arra, hogy a 2013. évi támogatásokról a döntések már márciusban megszülethessenek. Ez azt jelenti, hogy már áprilisban meg lehet kötni a pályázatokat, míg előfinanszírozás esetén pedig a támogatás átutalása történhet meg” – részletezte.

„Idén 45 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre az állami büdzsében támogatási lehetőségként a civilek számára. Nagyságrendileg ez az összeg lesz megpályázható jövőre is, tehát érdemes a civileknek figyelni a különböző pályázati lehetőségeket.”  A helyettes államtitkár előadásában kitért a civil szervezeteket, illetve a velük partnerséget építő önkormányzatokat, intézményeket érintő további változásokra és lehetőségekre is.

A nemzetiségi civil szervezeteket külön is segítik

A nemzetiségi civil szervezeteket is célzottan, külön pályázati konstrukció révén kívánják segíteni, több mint százmillió forintos keretösszeggel. „Kifejezetten a nemzetiségi kultúra megismertetésére, kulturális rendezvényekre, nemzetiségi közösségek erősítésére egy 85 millió forintos keretösszegű programfinanszírozási pályázatot is meghirdettünk az elmúlt napokban. Ezeknek a pályázatoknak a beadási határideje január közepe, és az Emberi Erősforrások Támogatáskezelő honlapjáról lehet tájékozódni a részletes pályázati feltételekről” – mondta Latorcai a Szeged.ma honlapjának korábban.

Forrás: www.polgarportal.hu