Kiírásra kerültek a 2013. évi NEA működési pályázatok

 Hírek  |   2012. november 13., kedd

Áprilisra megérkezhet a működési támogatás

A civil szervezetek támogatását célzó pályázati eljárás egyszerűbbé és gyorsabbá vált – mondta Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Latorcai Csaba nagy eredménynek nevezte, hogy idén már novemberben kiírták a jövő évi pályázatokat, így reményei szerint az előfinanszírozást választó szervezetek április végére már a működési támogatást is megkaphatják.

Ebben az évben 45 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre az állami büdzsében támogatási lehetőségként a civilek számára. Nagyságrendileg ez az összeg lesz megpályázható jövőre is – tette hozzá.

A támogatási források további bővülését eredményezheti, hogy már a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) is alanya lehet az 1 százalékos személyijövedelemadó-felajánlásoknak. Már idén is érkeztek ilyen felajánlások, amelyet azután a NEA pályázati úton visszaforgat a civil szervezetek támogatására. A megszűnő egyesületek vagyona is a NEA-hoz kerül, ha az alapítók erről nem rendelkeztek. Ezt a forrást ugyancsak vissza kell pályáztatni – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Latorcai Csaba hozzátette: 2014-től az 50 millió forint feletti árbevétellel rendelkező nonprofit szervezetek számára biztosított, 2012-ben megítélt visszatérítendő támogatások is visszakerülnek az alapba, így ez is a pályázati alap összegét növeli majd. A legnagyobb források alapvetően a közszolgáltatásokat végző civil szervezetek számára voltak nyitva – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Elsősorban olyan humánszolgáltatásokról van szó, amelyek a meglévő állami szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Latorcai Csaba példaként a hospice szolgáltatást, az aktív időskort biztosító szociális otthonok közösségteremtő programjait, valamint azokat az iskolai szolgáltatásokat említette, amelyek segítségével a diákok tudása és képességei hatványozottan növekszenek.

A helyettes államtitkár kiemelte annak az uniós pályázatnak a kiírását, amely a foglakoztatás serkentését célozza. A civilek a GDP 6 százalékát állítják elő, ehhez viszont foglalkoztatás szükséges. Álláspontja szerint a NEA önmagában is jelentős tételt képvisel a maga több mint 3 milliárd forintjával, amelyet döntően a civil szervezetek működési támogatására fordít.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy a NEA működtetése jóval kevesebb forrást igényel, mint amennyibe a jogelődként működő Nemzeti Civil Alapprogram került. Tájékoztatása szerint a szakmai pályázatok kiírása januárban várható, így az eddigieknél két hónappal korábban érkezhet meg a támogatás ezen pályázatok győzteseihez is.

A civil információs portál fejlesztése is elindult, annak érdekében, hogy a különböző állami adatbázisok egy ablakon keresztül elérhetők legyenek – jelentette be a helyettes államtitkár. A rendszer jövő januárban kezdhet el működni. Latorcai Csaba szerint így gyorsítani és egyszerűsíteni tudják az ügyintézést és akár otthonról is intézhetővé válnak a szervezetek ügyei. A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy a jövő év első negyedében társadalmi konzultáción vitatják meg az érintettekkel a tavaly elfogadott civil törvény tapasztalatait.

Forrás: www.polgarportal.hu