Bértámogatás Civil szervezeteknek

 Hírek  |   2012. október 26., péntek

A civil szféra az eddigieknél is hatékonyabban bekapcsolódhat a foglalkoztatásba, miután a kormány két új programot jelentett be a héten. Bértámogatást kapnak az államtól azok a non-profit szervezetek, amelyek elsősorban pályakezdőket alkalmaznak. A programok komoly segítséget jelentenek a civil szervezeteknek, amely azért is fontos, mert ez a szféra alkalmas a sajátos szociális helyzetű emberek foglalkoztatásának javítására. A civil szféra olyan csoportokat is meg tud szólítani, amelyeket az állam és a munkaerő-piac csak nehézkesen.

Két újabb foglalkoztatási program indul pályakezdőknek, a pályázatokat még az idén, de legkésőbb a jövő év elején meghirdetik és kiírják – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Czomba Sándor, a szaktárca foglalkoztatásért felelős államtitkára ismertette, a pályakezdő fiatalokra fókuszáló két új foglalkoztatási programot uniós forrásból finanszírozzák, hatásai jelentősek lesznek. A két programból az egyik komolyan érinti a civil szervezeteket. Ezt elsősorban a létszámuk bővítését tervező non-profit szervezetek aknázhatják ki, amelyek fiatal, elsősorban pályakezdő munkanélküliek alkalmazásához kaphatnak bértámogatást egy éven keresztül. Erre ötmilliárd forint fordítható, ezen összeg ezerhatszáz-kétezerhétszáz fiatal munkába állását segítheti elő.

A másik program keretében mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak kilenc hónapig teljes vagy részleges bér- és járuléktámogatást, ha gyakornokot vesznek fel. Az erre fordítható keret 8,5 milliárd forintra rúg, ez a tervek szerint négyezer és tízezer közötti fiatal elhelyezkedését segíti majd. „Mindkét programban új munkahelyeket kell létrehozni, és a munkához kapcsolódó béreket és járulékokat, a mentorálást, valamint a munkahely létrehozásához szükséges eszközbeszerzést is támogatjuk” – hangsúlyozta Czomba Sándor. A kormány – elsősorban a munkahelyvédelmi akcióterven keresztül – a keresletösztönzés felé fordul a foglalkoztatáspolitikában, vagyis a munkaadókat szeretné segíteni a munkahelyek megtartásában és újak létrehozásában. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint kiemelten kell figyelni a fiatalokra és a munkanélküliség leszorítására.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg Magyarországon 3 millió 900 ezer ember foglalkoztatott, amely ugyan meghaladja a válság előtti időszak adatait, de még mindig alacsony az ország népességéhez képest. Mint ahogy az ismert, Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette, a hosszú távú cél az, hogy ötmillió ember dolgozzon hazánkban. Jelenleg 10,7 százalékra rúg Magyarországon a munkanélküliségi ráta.
Azonban nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban is komoly gondot jelent a foglalkoztatás bővítése, a munkanélküliség leszorítása és a fiatalok elhelyezése a munkaerő-piacon. A pénzügyi recesszió komoly foglalkoztatási válsággá alakult át Európában, számos dél-európai országban már-már szinte kezelhetetlenné válik a munkanélküliek nagy száma, a fiatalok munkanélküliségi rátája pedig még ennél is rosszabb képet mutat.

„A magyar kormány az elmúlt hónapokban számos olyan intézkedést hozott, amely kifejezetten a pályakezdő fiatalok munkához jutását segíti” – közölte Czomba Sándor. Az Első munkahely garancia program keretében október közepéig több mint nyolcezer kérelem érkezett be, 6627 pályakezdő pedig már munkába is állt. Az eddig megítélt támogatás összege csaknem 3,2 milliárd forint. „Összesen körülbelül hétezer-ötszáz fiatal tud majd elhelyezkedni a támogatás segítségével, soha ilyen gyorsan és ilyen nagy számban pályakezdők még nem helyezkedtek el Magyarországon” – tette hozzá az államtitkár.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint  a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból kerül ki munkanélküliek 19,2 százaléka. A június és augusztus közti három hónapban  a  korcsoport 29,1 százalékos munkanélküliségi rátája 3,1 százalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a foglalkoztatási rátája pedig 0,2 százalékponttal, 18,4 százalékra mérséklődött.

A civil szervezetek foglalkoztatásának támogatását és a fiatal pályakezdők, munkanélküliek felkarolása már csak azért sem tűrhet halasztást, mert kormányzati beavatkozás nélkül sötét jövő áll a fiatalok előtt. Az International Labour Organization (ILO) legutóbbi prognózisa szerint 2017-re ugyan 17,5 százalékról 15,6 százalékra mérséklődhet a fejlett országokban a fiatalok (15-25 év közöttiek) munkanélküliségi rátája, de ez még mindig jócskán magasabb, mint a válság előtti adat. 2008-ban 12,5 százalékos volt a ráta. Az ILO tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy világszerte, globálisan 12,9 százalékra emelkedhet a munkanélküli fiatalok aránya 2017-re. Az ILO külön felhívja a kormányok figyelmét, hogy a fiskális döntések meghozatalakor tartsák szem előtt a munkaerőpiac egyes problémáit is.

Forrás: www.polgarportal.hu