Második alkalommal szerveztek nyári tábort a Magda-lakban

 Hírek  |   2018. július 18., szerda

A tornyosi Magda-lak elnevezésű tájházban másodszor tartottak nyári alkotótábort. A háziasszony, Szabó Magda a falusi és környékbeli gyerekeken kívül meghívta az érdeklődő kézműveseket is.

Herédi Krisztián felvétele

A 2016-ban megnyitott tájház a nyugdíjas óvónő, Szabó Magda eredeti elképzelése szerint élő tájházként működik, nem csupán a 40 éves gyűjtőmunka kiállítási helye, hanem egy olyan hangulatos udvar, gang, ahol a látogatók a foglalkozásokon természetes anyagokat felhasználva régi mesterségek alapjait próbálgathatják. Ebben a táborban a fiatalabb korosztály egyszerűbb tárgyakkal, játékokkal ismerkedhetett, mint a rongylabda, rongybaba, csuhéfigura, bojt, szövött párna, gyöngyfüzér, nemezelés, mézeskalács. A foglalkozások között a résztvevők játszottak, énekeltek, barátkoztak. Július 9. és 13. között mintegy harminc látogató népesítette be a Magda-lakot. Érkeztek Csantavérről, Zentáról, Topolyáról, és a környékbeli kis falvakból is, voltak tanulók, gyakorló kézművesek és több oktató.

Herédi Krisztián felvétele

A gyerekek mellett fiatalok és az idősebb korosztály képviseltette magát a tájházban. A résztvevők megismerték a hímzésmintákat, a szőtteseket, részletesen tájékozódva használatukról újraalkották azokat. Hiszen a hatalmas gyűjtemény vidékünk lakástextiljeinek, viseletének a megőrzését is szolgálja, kiegészítve azzal a gazdag tudással, ismertetővel, amit a gyűjtő még elmesél egy-egy darab bemutatásakor.

A betérő kézművesek, vagy látogatók nagy-nagy odafigyeléssel és gondoskodással találkozhatnak a nyugalmazott óvónő otthonában. Őseink leleményessége és ügyessége ezen a tárlatvezetésen mindenkit lenyűgöz, hiszen Szabó Magda olyan lelkesedéssel mesél a letűnt korokról.

Herédi Krisztián felvétele

A héten lezajlott táborban látogatást tettek a szomszédos települések művelődési egyesületeinek csoportvezetői, akik hazatérve továbbadhatják a tanultakat. Az utolsó, pénteki napon szerény ünnepséggel és kiállítással búcsúztak egymástól a tájház táborozói. A záró napra meghívták Zenta polgármesterét, Czeglédi Rudolfot és az önkormányzat képviselőit is, bemutatva milyen fejlesztések történtek a Magda-lakban.

Dózsa György utca 27-es házszám alatt található egyedi gyűjteményt, a kézműves szerszámokat és a tábor ellátását a zentai városvezetésen kívül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Rúzsa Mária
Vajdaság Ma, 2018. JÚLIUS 13.

Forrás: zenta-senta.co.rs