Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány

Latorcai Csaba: kultúraváltásra van szükség a közigazgatásban

 Hírek  |   2013. december 20., péntek

Ahhoz, hogy a közigazgatás és a civil szektor egymáshoz közelebb kerüljön, egymást segítve tudjon munkálkodni, kultúraváltásra van szükség a közigazgatásban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.
Latorcai Csaba a civil szervezetek megújuló működési környezete elnevezésű projekt zárókonferenciáját megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a projekt célja a civil szervezetek működési környezetének javítása, az átláthatóság, a hatékonyság, a kiszámíthatóság és a kormányzati-civil együttműködés erősítése. Mint elmondta: a civilek gyakran látnak el közfeladatokat, végeznek hiánypótló szolgáltatásokat, így is hozzájárulva a jó állam megteremtéséhez.

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy a közigazgatáson belül kialakuljon egy olyan attitűd, amely nem csupán az elvi jogszabályi szinten akadálymentesíti a civil szektort, hanem a gyakorlati működésben is. Reményei szerint ezzel a projekttel sikerül minőségi változást elérni a civil szervezetek közigazgatáshoz kapcsolódó tevékenységében.

A projektben öt kiemelt területre koncentráltak. A helyettes államtitkár elsőként azt a képzési programot említette, amelynek keretében egy közigazgatási tananyag készült szakértők, egyetemi oktatók és közigazgatási dolgozók bevonásával. Ez egyszerre elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatokat ad át. A projekt keretében jövőre mintegy 1000 kormány- és köztisztviselő, valamint bírósági és ügyészségi alkalmazott képzését tervezik – tette hozzá.

A projekt részeként elkészül egy átfogó civil szakmai támogatási monitoring és indikátorképzési útmutató is, amelynek segítéségével nyomon lehet majd követni a civil szervezeteknek juttatott támogatások hasznosulását.

Latorcai Csaba emlékeztetett rá, hogy az Állami Számvevőszék csaknem tíz évvel ezelőtt hívta fel az akkori kormány figyelmét arra, hogy nem tudni, hogy az évi több tízmilliárd forint civileknek juttatott támogatás mennyiben hasznosul költségvetési, illetve társadalmi szempontból.

A Központi Statisztikai Hivatal a projekt keretében elkészítette egy civil számbavételi rendszer fejlesztését célzó javaslatot annak érdekében, hogy gördülékenyebben és rugalmasabban történhessen meg a civil szervezetek adatszolgáltatása, az adatok felhasználása. Ugyancsak e projekt keretében végezték el azt az országos közvélemény-kutatást a jogi, gazdasági környezetről, amelyben nem csak civileket, hanem a közigazgatásban dolgozókat is megkérdezték. Csaknem 1300 civil szervezet és mintegy 500 közigazgatási dolgozó válaszolt az online megkeresésre november második felében. A kutatás elemzéséből kiderült, hogy mind a civilek, mind a közigazgatásban dolgozók ugyanúgy ítélik meg a helyzetet. A civilek meglátása alapján ma sokkal átláthatóbb a jogi környezet, mint két éve, könnyebben alkalmazhatók a szabályok.

Latorcai Csaba ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az adminisztrációs terhek illetve a beszámolási kötelezettség további könnyítés is szerepel a kormányzati tervek között. A közvélemény-kutatás eredményei a Civil Információs Portálon, a www.civil.info.hu weboldalon hamarosan megtalálhatók lesznek, a megfelelő útmutatókkal együtt.

(MTI)