Közel 50 milliárd forint a tét

 Hírek  |   2014. január 09., csütörtök

A szervezetek többsége tisztában van az új szabályokkal, jogkövető magatartást tanúsít, az új támogatási mechanizmusok pedig már rendben működnek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára év végi összegző interjújában.

Latorcai Csaba a távirati irodának adott értékelésében hangsúlyozta, idén nyáron elvégezték a civiltörvény hatásvizsgálatát, és minden várakozásukat felülmúlta az eredmény, hiszen több mint 600 civil szervezettől érkezett válasz a kérdéseikre. Elmondta: 2009-hez viszonyítva jelentősen nőtt azon szervezetek száma, amelyek ismerik a kötelezettségeiket, és minden második civil szervezet mondja azt, hogy érzékelhetők a változások, kevesebb adminisztráció terheli őket, ez pedig visszaigazolja azt a kormányzati célt, hogy „akadálymentesítsék” a civil szektort.

A civiltörvényről tartott megyei rendezvényeken nagyjából kétezer szervezet mondta el véleményét, az igényelt változtatásokat pedig az ősszel meg is lépték. Főként technikai finomhangolásokat végeztek, így például egyszerűsítették a civil szervezetek megszüntetésével kapcsolatos eljárásokat, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrása pedig 2015-től a mindenkori személyi jövedelemadó fel nem ajánlott egy százalékával bővül. Jelenleg az adózók 70-75 százaléka él az egyszázalékos adófelajánlás lehetőségével, így a NEA forrásai mintegy 30 százalékkal, körülbelül 1,4 milliárd forinttal bővülnek.

Felülvizsgálták a rendszert

A helyettes államtitkár kifejtette, a kormány felülvizsgálta és megváltoztatta az egyszázalékos felajánlások rendszerét, mert visszaéléseket tapasztaltak. A változtatás egyik célja az egyszerűsítés volt annak érdekében, hogy a civil szervezetek hamarabb és kevesebb adminisztrációval juthassanak hozzá a támogatásokhoz. Példaként említette, hogy 2015-től már nem kell utólag igazolni a jogosultságot. Az előzetes regisztráció folytán a felajánlók is tudhatják, hogy a támogatni kívánt szervezet megkaphatja-e a pénzt.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy a fantom civil szervezetek kiszűrésével nem akarták további adminisztrációval terhelni a valóban működő szervezeteket, így elálltak attól a korábbi szándékuktól, hogy újra regisztrálniuk kelljen. A civil szervezeteknek minden évben május 31-éig kell beszámolóikat letétbe helyezniük a bíróságoknál. Amelyik ezt nem teljesíti, azzal szemben törvényességi ellenőrzési eljárás indulhat, ennek eredményeként az érintett – feltehetően már nem működő – szervezet megszüntethető.

Már más a sláger

Megjegyezte, hogy évente ezres nagyságrendben vezetnek ki már nem létező civil szervezeteket. Jelenleg 80 ezer civil szervezet van bejegyezve, az államtitkárság számításai szerint azonban nem haladja meg a 40 ezret a valóban működők száma. A teljes letisztuláshoz körülbelül négy-öt évre van szükség – tette hozzá. Latorcai hatalmas lépésnek nevezte, hogy idén már október közepén kiírták a Nemzeti Együttműködési Alap működési és szakmai pályázatait. Erre a korábbi években – különösen a Nemzeti civil alapprogram esetében – mindig később került sor, és újdonság az is, hogy a kétféle pályázatot egyszerre hirdették meg. Ezekről januárban döntés születik, márciusig pedig már megkötik a támogatási szerződéseket, és át is utalják a pénzt.

A pályázatok tartalmáról szólva elmondta, hogy korábban alapvetően az oktatás, a kultúra és a közösségszervezés volt a sláger, ez most elmozdult egyebek mellett az önkéntes tűzoltás, a mentés és a környezetvédelem irányába. A helyettes államtitkár közölte: erősíteni kívánják az adományozás kultúráját, ezért a NEA kiegészíti a magánszemélyektől érkezett adományokat. A céges támogatásokat is segíteni szeretnék, így a megyékben működő civil információs centrumok feladatul kapták, hogy a helyben működő gazdasági társaságokat segítsék közelebb hozni a civil szektorhoz. Idén év elején kezdte el működését a Civil Információs Portál, amely több – a civil szervezetek élete és működése szempontjából fontos – intézménnyel hozott létre adatkapcsolatot.

Nőnek a források

A nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy 2014-ben sem csökkennek a források, 2015-től pedig számottevően növekedni fognak. Jelenleg a következő európai uniós költségvetési ciklusnak megfelelő pályázati rendszer előkészítése zajlik, ennek eredményeként sokkal több olyan uniós forrásból meghirdetett pályázat kiírása várható a jövőben, amelyek tényleges kedvezményezettjei a civilek. Pályázati célra 3 milliárd forint igényelhető a NEA-tól, ennek 60 százaléka működési célú, a fennmaradó 40 százalék a szakmai programok finanszírozására szolgál. A további forrásokkal együtt 45-50 milliárd forint jut civileknek pályázatokból. A helyettes államtitkár ide sorolta az elvégzett tevékenységhez adott normatív hozzájárulást, illetve a különböző tárcáktól egy-egy komolyabb társadalmi cél megvalósítására juttatott célzott támogatásokat. A források uniós támogatásokkal is kiegészülnek – tette hozzá.

Latorcai Csaba a jövő évi tervekről szólva elmondta, az államtitkárság azt javasolja a kormánynak, hogy a különböző szolgáltató intézményeinek szabad kapacitásait önköltségi áron pályáztassák meg havi rendszerességgel, a NEA kollégiumain keresztül civil szervezetek számára, így természetbeni támogatással segíthetik a civilek munkáját. Példaként említette, hogy az első évben a NEA-hoz beérkezett pályázatokban a civil pályázók rendezvénysátrakat és ugyanannyiért sörpadokat szerettek volna vásárolni egy-egy rendezvényük lebonyolításához, ezeket azonban nem kell megvenni, hanem elég lesz pályázni használatukra. Álláspontja szerint ez hatékonyabb és célzottabb támogatást tenne lehetővé, amellyel évente akár tízmilliárd forint is megspórolható.

forrás: mno.hu