Jó tanácsok 1%-ot adományozóknak

 Hírek  |   2013. május 14., kedd

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének sajtóközleménye: Évente több mint 2 millió ember érzi szükségét annak, hogy nyilatkozzon az 1+1 % -ról , támogatást adjon a civil szervezeteknek, egyházaknak , bizonyos közintézményeknek és közgyűjteményeknek. Legyünk büszkék e magyar találmányra, melyet több európai ország átvett tőlünk. De éljünk vele jól, és tudatosan!

Mire figyeljünk az 1%-os adományozás során?

E rövid ismertetővel a civil szervezeteknek juttatott 1%-ra, az adományozás e sajátságos módjának szabályaira hívjuk fel a figyelmet, melyet minden adózó, és adóját idejében befizető állampolgár május 21-ig megtehet.(A nyilatkozás módjairól az adhat.hu-n olvashat tájékoztatót.)

Úgy tudunk helyesen adni, ha az 1% valóban a legjobb helyre kerül, és az adott szervezet megfelelően használja fel az összeget. Magyarországon nem fordul elő tömeges mértékben visszaélés, de vannak problémák itt is, figyeljünk oda, legyünk felelős adományozók, és ne csalóknak vagy rosszul működő szervezeteknek juttassunk támogatásokat! Rossz helyre küldött 1%-unk máshol hiányozni fog!

Kinek adjunk?

-Olyan szervezetnek adjon 1%-ot, melynek ismeri működését, céljaival egyetért, és megfelel a törvényi előírásoknak. Sajnos nincs ilyen hivatalos lista, de az adhat.hu összegyűjtött több ezer ilyen szervezetet, ahol útmutatókat is talál a tájékozódáshoz.

-Kizárt szervezeteknek semmiképp se adjon!

-Ha nem találkozott még civil szervezettel, mely elnyerte volna bizalmát, akkor keressen egy új szervezetet! Ha eddig nem tette meg, akkor sincs még késő: nézzen utána az interneten! Nézze meg a weboldalát! Az Adhat.hu adatbázisa és szervezetkeresője is jó kiindulási pont lehet, mely az Országos Bírósági Hivatal adatbázisával is össze van kapcsolva, és sok szempontból mutatja be a szervezetek munkáját.

-Megtalálta? Kérjen tőle tájékoztatást, hogy mire gyűjtenek, és kérdezze meg mire költötték az eddigi 1 %-os bevételüket!

-Válasszon etikus adománygyűjtőt: az atlathatosag.eu weboldalon szereplő szervezetek aláírták az Etikai Kódexet és vállalták, hogy minél átláthatóbbá teszik a működésüket, többek között a saját weboldalunkon is ismertetik, mire gyűjtenek, valamint gazdálkodási és egyéb dokumentumokat is megjelenítenek.

-Kérjen visszajelzést 1%-os adományáról: mind a civil szervezeteknek mind pedig az adományozóknak hasznos, ha információt adhat és kaphat egy-egy cél eléréséről. A civil szervezet nem ismerheti meg az Ön adatait, de Ön tájékozódhat.

-Ne csak 1%-ot adjon, hanem adományozzon is, vagy vegyen részt a szervezet munkájában, ismerje meg közelebbről a tevékenységét: önkénteskedjen!

-Különféle módokon egész évben adományozhat: bankkártyás fizetéssel, telefonon (13600 Adhat vonalon már 61 szervezetnek adhat), csekken, átutalással.

A lényeg, hogy legyen tudatos adományozó, 1%-ról nyilatkozó. A hosszú távú kapcsolat az adományozó és a szervezet között biztosíték, hogy Ön is részese lehessen egy jó ügynek.

Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete
Hazai civil szervezetek külföldi minták alapján hozták létre az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületét 2012-ben, és megalkották saját Etikai Kódexüket is. Az Etikai Kódex fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság. Céljuk, hogy az adományozó valós képet kapjon a szervezetek adománygyűjtéssel kapcsolatos tevékenységéről.

forrás: www.nonprofit.hu