Az elmúlt két év alatt erősödött a civil társadalom

 Hírek  |   2012. november 08., csütörtök

A kormányváltás óta eltelt két év változásai hozzájárultak ahhoz, hogy a civil társadalom megerősödjön, és elindulhasson a kibontakozása, amely lehetőséget ad a soft power használatára – mondta Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a soft powerről (puha hatalomról) rendezett nemzetközi konferencián pénteken Budapesten.

Az Új Társadalom Intézet Alapítvány által szervezett eseményen az államtitkár kifejtette, a soft power „a hatalom lágy megnyilvánulása”, és ennek ereje, jövője a civil társadalomban van, de ezen a területen Magyarország nem áll túl jól. Csaknem ötvenéves hiányt kell pótolni, hiszen a kommunista hatalomátvételkor igyekeztek felszámolni a civil társadalom infrastruktúráját – emlékeztetett.   Felidézte, ebben a szovjetek Magyarországon sokkal hatékonyabbak voltak, mint bármely más szocialista országban, így a demokratikus fordulatnál nehéz volt helyreállítani a civil társadalmon alapuló soft power erejét. Azzal, hogy a kormányváltáskor Magyarország strukturális reformokba kezdett, és „átformáltuk az országot” húsz évvel a rendszerváltozás után, a civil társadalom is megerősödhet – fogalmazott.

Schöpflin György néppárti európai parlamenti képviselő azt mondta, a soft power egyre nagyobb szerephez jut a modern világban, a hatalomszerzés klasszikus módszerei mellett mind fontosabbá válik. Kiemelte, nehéz pontosan meghatározni, mit is jelent a soft power, az elmúlt néhány évtizedben kialakult fogalom jelentése hasonló a befolyásoláshoz, a rábeszéléshez, a meggyőzéshez, az érveléshez. Minden országnak van ilyen jellegű hatalma, és a mai „versengő világban” egyre nő a jelentősége – mutatott rá. Úgy fogalmazott, a célja gyakran csak a tisztelet, az elismerés kivívása, de alkalmas lobbizásra és a kultúra révén például egy ország imázsának erősítésére is.

Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlési elnöke arról beszélt, a soft power a konszenzus hatalma, és remélhetőleg a jövőben a nemzetközi kapcsolatokban nem a fenyegetés, a katonai erő vagy a gazdasági eszközök lesznek meghatározók, hanem az országok a soft power alapján, a kölcsönös tisztelet jegyében dolgoznak együtt. Az együttműködéshez az országok nem kényszerből csatlakoznak majd, hanem önként – magyarázta. Kiemelte, a soft power nemcsak országokhoz, hanem szervezetekhez is kötődhet, az UNESCO is a békés egymás mellett élés fontosságáról igyekszik meggyőzni az embereket a kulturális sokszínűség védelmével, az oktatás és tudomány támogatásával.

Joseph Nye politológus, a Harvard Egyetem korábbi dékánja a konferencia résztvevőinek küldött videoüzenetében kifejtette, a katonai és a gazdasági hatalom nem minden, nem csak ezekből áll egy ország hatalma. Egy ország nemcsak fenyegetéssel, hanem meggyőzéssel, befolyásolással is elérheti, hogy más országok azt tegyék, amit akar, vagyis a soft power is elengedhetetlen a hatalomgyakorlásban – mutatott rá.

Forrás: MTI