Programjaink 2012

 2015. január 26., hétfő

2012-ben szervezzük a III. Civil Honfoglalás nemzetközi magyar-magyar találkozót 2012. november 23-25. között hagyományjelleggel Ópusztaszeren.

Alapítványunk a jövőben is olyan programokat kíván megvalósítani, melyekkel segíteni tudjuk partnerszervezeteink fejlődését, sikeres működését, valamint továbbra is szeretnénk segíteni a hátrányos helyzetű személyek esélyeinek kiegyenlítésében, a társadalomba történő integrálódásába.

Jogi és pályázatíró képzést kívánunk megvalósítani elsősorban a Dél-alföldi régió területén működő civil szervezetek számára, de természetesen más régiókból is lehet jelentkezni.

Hagyományőrző programunkat augusztusban szeretnénk megrendezni. Szerencsére évről évre nagyobb az érdeklődés a program iránt, és szükség is van rá, hiszen a projekt során egyértelművé vált, hogy szükség van a magyar és a határ menti magyar kisebbség civil szervezeteinek együttműködésére. A kulturális értékek, hagyományok továbbvitelében fontos szerepet játszanak a civil szervezetek, azok programjai, tevékenységeik.

A 2012. január 14-én Székely Tibor születésének 100. évfordulója alkalmából programot valósítottunk meg. A könyveiből kiállítást rendeztünk Szegeden a Somogyi könyvtárban, a kiállítást alapítványunk elnöke Ferenczi Ildikó, valamint Székely Tibor özvegye Székely Erzsébet nyitott meg. A kiállítás megtekintése után előadást hallgathattak meg a részt vevők Székely Tibor munkásságáról, majd kötetlen beszélgetés formájában információk, tapasztalatok cseréjére nyílt lehetőség. Erről a rendezvényünkről szeretnénk az idén kiadványt készíteni, és kiadni.

Önkéntes Pontot hozunk létre Csanádpalotán, és Pitvaroson, valamint önkéntes akciókat valósítunk meg Csanádpalotán, Pitvaroson, Csanádalbertiban, Ambrózfalván, Kövegyen és Nagyéren. Mind a hat helységben toborozzuk a civil szervezeteket, akik önkéntes fogadóhellyé válhatnak projektünk során, valamint ezekből a városokból, és településekről toborozzuk az önkénteseket is, akik részt vehetnek önkéntes akcióinkon, de hosszú távon is önkénteskedhetnek valamely civil szervezetnél és intézményeknél.

Az idén ismét szerveztünk civil találkozót Lendván több hazai partnerünkkel együttműködésben. Tavalyi programunknak nagy sikere és haszna volt a visszajelzésekből ítélve ezért az idén is meg kívánjuk rendezni. Már több szervezet is jelezte, hogy tavaly ugyan nem vettek részt programunkon, de hallottak róla, ezért idén mindenképpen szeretnének eljönni. Itt lehetőségük van a szervezet képviselőinek a tapasztalatcserére, beszélhetnek problémáikról, melyekre közösen próbálunk megoldást találni. Valamint ötletelünk milyen programokat lenne érdemes megvalósítani, mi az amivel leginkább a társadalom előremozdulását, fejlődését segíteni tudjuk.

Programjaink egy része határontúl valósul meg, melyen határmenti partnerszervezeteink is részt vesznek, és kölcsönösen mi is megjelenünk az ő rendezvényeiken.

– See more at: http://civilszeged.hu/node/51#sthash.1t2ClOY1.dpuf