NeKED Civil Találkozó

 2014. január 26., vasárnap

NeKED Program beszámoló

NeKED – Nemzeti Kulturális Együttműködés Délen

Kárpát-medencei nemzeti civil találkozó

Zsombó, 2014. június 27-28-29.

Az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány szervezésében, a Kárpát-medence több határ menti régiójából érkeztek különböző célokat követő- és tevékenységet végző civil szervezetek képviselői, hogy működésüket bemutassák a meglévő kapcsolatok ápolása, és a jövőbeni együttműködések kialakítása érdekében.
A “határtalan” magyar-magyar, nemzeti civil kapcsolatok bővítését is megcélzó rendkívüli program lehetőséget teremtett arra, hogy:
>  Személyesen találkoztunk mi, és azon civil szervezetek képviselői, akikkel már együttműködésbe léptünk határon innen és határon túl, valamint azokkal is, akiket még nem ismerünk.
>  Megalapoztuk a testvér települési találkozók lehetőségét, biztosítva, hogy az együttműködés mellett erős informális kapcsolatok alakuljanak ki közöttük.
>  A magyar hagyományok ápolásával, értékeket megőrizve, a kulturális sokszínűséget közvetítettük népdallal, néptánccal, népzenével, a hagyományok felelevenítésével: kézi aratás, kemencében sütés.
>  A civil szervezetek egymás tapasztalatára építve, hatékonyabban tudnak helyi és határon átnyúló nemzetközi projekteket szervezni, partneri kapcsolataik bővítésével.
A három napos rendezvény kulturális kísérő programjában, a házigazda Bokréta Népdalkör mellett szerepelt:
–          a Harangláb Népzenei Együttes
–          az Oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület
–          a Tiszamenti Zengő Citeraegyüttes
–          a Csanádpalotai Hagyományőrző Néptánc csoport
–          Horváth Bálint zalaegerszegi festőművész kiállítása
A nehéz fizikai munkát igénylő hagyományos kézi aratást népzenei kíséret mellett táncház tette színesebbé és vidámabbá.
Programunkat a Nemzeti Összetartozás Napján nemzeti emlékhellyé avatott Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban zártuk, mert hagyományteremtő rendezvényünk innen indult, és az azt ihlető történelmi háttér is jól szimbolizálja mottónkat. Mi is célunknak tekintjük a nemzeti összefogást és azt, hogy aki magyarnak született, az a szülőföldjén is megőrizhesse magyarságát, még ha az a terület a mai országhatárokon kívülre is esik.
Ezúttal is köszönöm partnereink együttműködését, önkénteseink tevékenységét, valamint a „Zsombóiak” vendégszeretetét.
Ferenczi Ildikó
Elnök