Találkozó Zentán

 2015. január 26., hétfő

Beszámoló

ZENTA, 2011. május 02.

Az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány minden évben megszervezi a civil szervezetek találkozóját Ópusztaszeren. A rendezvény előkészítésére szerveztük meg Zentán a találkozót, ahol tizennégy civil szervezet képviseltette magát. A házigazda, Ferenczi Ildikó, az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány elnöke, köszöntötte a jelen lévőket, és örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számban megjelentek.

I.                    Napirendi pont: Ópusztaszeri találkozó

Ferenczi Ildikó javaslata alapján, idén, Szeged tartjuk a találkozót. Az időpont javaslat szeptember közepe, vége volt, de a további beszélgetések alapján, a többség számára 2011. szeptember 16-18 a megfelelő.

Az idei helyszín Szegeden egy művelődési ház lenne, ahova a helyi lakosok is el tudnak jönni. A három napos rendezvényen, olyan típusú programot is szervezünk, amivel a helyiek felé nyitunk és őket is bevonjuk a programokba.

A közös ötletezés alapján, felmerült, hogy jó lenne, ha minden szervezet készülne egy-egy programmal. Lehetnének kulturális műsorok, tánc és ének csoportok, vagy akármi más, amire lehetőség van. A már említett művelődési ház termében színpad is van, ahol a különböző programok remekül elférnek. A továbbiakban, a levelezőlistára várjuk az ötleteket.

II.                 Napirendi pont: Bemutatkozás

A megjelent civil szervezetek pár mondatban bemutatták szervezetüket, beszámoltak jövőbeli terveikről, rendezvényeikről és közben kifejthették, mivel tudnak hozzájárulni a következő program sikerességéhez.

III.               Napirendi pont: Együttműködés

Minden civil szervezet számára továbbra is nagyon fontos az együttműködések kialakítása, ápolása. Minden pályázathoz szükséges az együttműködő partnerek közreműködése, amiből ha minél több van, annál esélyesebb a nyerés. Az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány elnöke, Ferenczi Ildikó felajánlotta, hogy mint eddig is, ezután is az Alapítvány, az általa működtetett levelező lista segítségével közreműködik a partnerszervezetek egymásra találásában. Ildikó szerint emellett még fontos lenne, hogy többször összeüljenek a szervezetek képviselői, és együtt gondolkozzanak a projekteken, ötleteket gyűjtsenek, meghatározzák a terveket, és partnereket keressenek hozzá. A közös gondolkodás és a közös együttműködés a pályázatok alapját képezik, ami minden szervezet működéséhez elengedhetetlen. Véleménye az, hogy a szorosan együttműködésben álló civil szervezetek készítsék el közösen az „Éves Rendezvény Naptár”, ezáltal létrejöhetne az az általa régóta megálmodott rendezettsége a programoknak, mellyel egymás rendezvényét is segíteni és látogatni tudják a civilek.

Összegzés: Az Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány a következő „Honfoglaló” nagyrendezvényének időpontját a levelező listájain és a honlapján is közzé teszi. Ferenczi Ildikó – mint a honfoglalók vezére – kéri a civil szervezetek aktivistáit, tartsák a kapcsolatot vezéreikkel is, hogy ők a „Civil Vérszerződés” Eskü szövegében foglaltaknak megfelelően, ténylegesen vegyenek részt a közös munkában, mind a 14-en. Bátran kezdeményezzenek, használják a levelező lista által kínált szabad kommunikáció lehetőségét.

Idézet:

„Esküszöm, hogy amíg erőm engedi:

–         Teljes odaadással képviselem azon civil szervezeteket, melyek engem vezérükké választottak.

–         Ígérem, folyamatos kapcsolatot tartok fenn a többi vezérrel, és a közös híreket, információkat továbbítom civil választóim felé.

–         Ígérem, hogy kapcsolati tőkémmel hozzájárulok a közös sikerünkhöz…….. „

Ne felejtsük el!

Az esküvel az erőnk, az akaratunk, a szándékunk és a kitartásunk eggyé vált.