Kerekasztal programsorozatok

 2015. január 26., hétfő

A civil szervezetek együttműködésének erősítése: Az alapítvány tevékenysége által olyan együttműködési formákat kezdeményez és működtet, melyek hosszú távon hozzájárulnak a civil aktivitás növeléséhez, a társadalmi nyilvánosság szélesítéséhez, a kulturális értékek továbbviteléhez, a magyarságtudat, identitástudat megőrzéséhez. Az új kapcsolatok kialakításának eredményeképpen erősödik a civilek közös, egységes fellépése, a civil párbeszéd. A fórumokon résztvevők látóköre bővül, megismerik egymás szervezetét, tevékenységét, amin keresztül bepillantást nyerhetnek egymás terveibe, hosszú távú elképzeléseikbe.

A „Civil együttműködés a sikeres kezdeményezésekért a Tiszántúlon” programsorozat keretében a tiszafüredi Regionális Együttműködésért Alapítvánnyal és a kecskeméti Csillag-ász Regionális Alapítvánnyal karöltve szervezett rendezvények, események hatókörét kiterjeszthettük újabb, tevékeny civil szervezetek bevonásával.

Kecskeméti, makói, szegedi, és tiszafüredi helyszíneken tartottunk civil kerekasztalokat nagy érdeklődés kíséretében. A kerekasztal beszélgetéseken megismertettük a civil kísérleteket, kezdeményezéseket.
A résztvevő szervezetek erősíthették kapcsolatrendszereiket, partnereket kereshettek, tapasztalatot cserélhettek, és megtervezhették, felvázolhatták a jövőre vonatkozó alternatíváikat.

A megjelent szervezetek megosztották egymással tapasztalataikat minden, a civil szférát érintő kérdésben. Megtárgyalták, milyen nehézségek adódhatnak egy pályázat írásánál, hogyan tudnak hatékonyan, kis létszámú önkéntesekkel programokat szervezni. Megtapasztalhatták, hogy egységben az erő, egyesített erővel nagyobb dolgokra lesznek képesek. Olyan civil kezdeményezéseket ismertek meg, melyek példaértékűek lehetnek bármely kistérség számára.

A kerekasztal-megbeszélések, találkozók lehetőséget teremtettek a bemutatkozás mellett a jó példák ismertetésére, a példa jellegű programok bemutatására, és így az azon történő más szervezetek bemutatkozására, illetőleg a programok megvalósításában való új szervezetek bevonására.

Több együttműködésnek is örülhettünk. A Magyarországi Eszperantó Szövetséggel, a Csillag-ász Regionális Alapítvánnyal és a Humán Európa Szövetséggel karöltve támogattuk a Szegedi Eszperantó Kör megalakulását.

Szintén Szegeden a Humán Európa Szövetség segítségével szerveztünk Eszperantó kerekasztalt, melyen nem csak az eszperantóval foglalkozó civil szervezetek képviselői vett részt, hanem nagyon sok eszperantóul beszélő érdeklődő is.

– See more at: http://civilszeged.hu/kerekasztal_programsorozatok#sthash.TC7yEwD5.dpuf