2013 a konszolidáció éve volt a civil szférában

 Hírek  |   2014. január 06., hétfő

A konszolidáció éve volt 2013 a civil szférában, a szervezetek többsége tisztában van az új szabályokkal, jogkövető magatartást tudnak tanúsítani, az új támogatási mechanizmusok pedig már rendben működnek – mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott év végi összegző interjújában.

Idén nyáron elvégezték a civil törvény hatásvizsgálatát, és minden várakozásukat felülmúlta az eredmény, hiszen több mint 600 civil szervezettől érkezett válasz a kérdéseikre. Elmondta: 2009-hez viszonyítva jelentősen nőtt azon szervezetek száma, amelyek ismerik a kötelezettségeiket, és minden második civil szervezet mondja azt, hogy érzékelhetőek a változások, kevesebb adminisztráció terheli őket, ez pedig visszaigazolja azt a kormányzati célt, hogy „akadálymentesítsék” a civil szektort.

A civil törvényről tartott megyei rendezvényeken nagyjából 2000 szervezet mondta el véleményét, az igényelt változtatásokat pedig az ősszel el is végezték. Főként technikai finomhangolások történtek, így például egyszerűsítették a civil szervezetek megszüntetésével kapcsolatos eljárásokat, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrása pedig 2015-től a mindenkori személyi jövedelemadó fel nem ajánlott 1 százalékával bővül. Jelenleg az adózók 70-75 százaléka él az egyszázalékos adófelajánlás lehetőségével, így a NEA forrásai mintegy 30 százalékkal, körülbelül 1,4 milliárd forinttal bővülnek.

Kifejtette: a kormány felülvizsgálta és megváltoztatta az egyszázalékos felajánlások rendszerét, mert visszaéléseket tapasztaltak. A változtatás egyik célja az egyszerűsítés volt annak érdekében, hogy a civil szervezetek hamarabb és kevesebb adminisztrációval juthassanak hozzá a támogatásokhoz. Példaként említette, hogy 2015-től már nem kell utólag igazolni a jogosultságot. Az előzetes regisztráció folytán a felajánlók is tudhatják, hogy a támogatni kívánt szervezet megkaphatja-e a pénzt.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy a fantom civil szervezetek kiszűrésével nem akarták további adminisztrációval terhelni a valóban működő szervezeteket, így elálltak attól a korábbi szándékuktól, hogy újra regisztrálniuk kelljen. A civil szervezeteknek minden évben május 31-ig kell beszámolóikat letétbe helyezniük a bíróságoknál. Aki ezt nem teljesíti, azzal szemben törvényességi ellenőrzési eljárás indulhat, amelynek eredményeként az érintett – feltehetően már nem működő – szervezet megszüntethető.

A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy évente ezres nagyságrendben „vezetnek ki” már nem létező civil szervezeteket. Jelenleg 80 ezer civil szervezet van bejegyezve, az államtitkárság számításai szerint azonban nem haladja meg a 40 ezret a valóban működő szervezetek száma. A teljes letisztuláshoz körülbelül négy-öt évre van szükség – tette hozzá. Latorcai Csaba hatalmas lépésnek nevezte, hogy az idén már október közepén kiírták a Nemzeti Együttműködési Alap működési és a szakmai pályázatait. Erre a korábbi években – különösen a Nemzeti Civil Alapprogram esetében – mindig később került sor, de újdonság az is, hogy a kétféle pályázatot egyszerre hirdették meg. Ezekről januárban döntés születik, márciusig pedig már a támogatási szerződéseket is megkötik és át is utalják a pénzt.

A pályázatok tartalmáról szólva elmondta, hogy míg korábban alapvetően az oktatás, a kultúra és a közösségszervezés volt a „sláger”, ez most elmozdult egyebek mellett az önkéntes tűzoltás, a mentés és a környezetvédelem irányába. A helyettes államtitkár közölte: erősíteni kívánják az adományozás kultúráját, ezért a NEA kiegészíti a magánszemélyektől érkezett adományokat. A céges támogatásokat is segíteni akarják, így a megyékben működő civil információs centrumok feladatul kapták, hogy a helyben működő gazdasági társaságokat segítsék közelebb hozni a civil szektorhoz.

Idén, év elején kezdte el működését a Civil Információs Portál (www.civil.info.hu) is, amely több – a civil szervezetek élete és működése szempontjából fontos – intézménnyel hozott létre adatkapcsolatot. Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy 2014-ben sem csökkennek a források, sőt 2015-től számottevően növekedni fognak. Jelenleg a következő európai uniós költségvetési ciklusnak megfelelő pályázati rendszer előkészítése zajlik, ennek eredményeként várhatóan sokkal több olyan uniós forrásból meghirdetett pályázat kiírása várható a jövőben, amelyek tényleges kedvezményezettjei a civilek.

Pályázati célra 3 milliárd forint igényelhető a NEA-tól, ennek 60 százaléka működési célú, míg a fennmaradó 40 százalék a szakmai programok finanszírozására szolgál. A további forrásokkal együtt 45-50 milliárd forint jut civileknek pályázatokból. A helyettes államtitkár ide sorolta az elvégzett tevékenységhez adott normatív hozzájárulást, illetve a különböző tárcáktól egy-egy komolyabb társadalmi cél megvalósítására juttatott célzott támogatásokat. A források uniós támogatásokkal is kiegészülnek – tette hozzá.

Latorcai Csaba a jövő évi tervekről szólva elmondta, hogy az államtitkárság azt javasolja a kormánynak, hogy a különböző szolgáltató intézményeinek szabad kapacitásait önköltségi áron pályáztassák meg havi rendszerességgel, a NEA kollégiumain keresztül civil szervezetek számára. Így természetbeni támogatással segíthetik a civilek munkáját.

Példaként említette, hogy az első évben a NEA-hoz beérkezett pályázatokban a civil pályázók rendezvénysátrakat és ugyannyiért sörpadokat szerettek volna vásárolni egy-egy rendezvényük lebonyolításához. Ezeket azonban nem kell megvenni, hanem elég lesz pályázni ezek használatára. Álláspontja szerint ez hatékonyabb és célzottabb támogatást tenne lehetővé, amellyel évente akár 10 milliárd forint is megspórolható.

(Forrás: MTI)